lifelince.org

Min økonomiblogg

Verdt å vite om å ta opp kreditt som student

Studielivet er for mange den beste perioden i livet, selv om den kanskje samtidig er den perioden der man er økonomisk sett dårligst stilt. Med et studielån som for enkelte kun strekker til å betale de mest grunnleggende regningene, så er det ikke alltid man har råd til å unne seg noe ekstra. Kan det være en god idé å ta opp et forbrukslån for å gjøre studietiden noe enklere?

Tenk deg om to ganger før du tar opp lån

I utgangspunktet er det nokså vanskelig å få innvilget en søknad om forbrukslån når man er student. Dette fordi de fleste studenter er unge, og har lav inntekt. Samtidig så har man kanskje ikke hatt noen inntekt de seneste årene, og dette er også noe banken ser etter. Men er det snakk om et relativt lite lån, så er mulighetene absolutt til stedet.

Dog bør man tenke seg om en ekstra gang før man tar opp et forbrukslån. Hvis man sliter med å få økonomien til å gå rundt, så vil man i alle fall slite når man blir nødt til å betale lånet tilbake i tillegg. Har man derimot en god plan for nedbetalingen, for eksempel at man skal jobbe mye den kommende sommeren, så behøver det ikke nødvendigvis å være en dårlig idé.

Finnes flere gode alternativer

Hvis man har muligheten til det, så bør man heller spørre familie eller venner om et privat lån. Dette vil gjøre at du sparer mye på renter og gebyrer, og nedbetalingen vil nødvendigvis ikke bli like streng som hos en bank. Vi har dog forståelse for at alle ikke har muligheter til dette, og heller må ty til bankens tjenester.

Et kredittkort kan være et fint alternativ til et forbrukslån når man er student. Også her vil man kanskje ha trøbbel med å få innvilget søknaden, men de fleste banker vil tilby deg et kredittkort selv med lav inntekt. Dog vil kredittgrensen bli relativt lav da, kanskje så lav som 5 000 kroner. Men for en student vil denne reserven kanskje være gull verdt når det er en uke til stipend og kontoen er tom.

Konklusjon

Å søke forbrukslån som student er ikke alltid like lurt, ei heller like enkelt. Man er nødt til å ha en viss inntekt for å få innvilget en slik søknad, og trolig vil et kredittkort være det beste alternativet. Mange studenter har også muligheten til å be familie eller venner om et lån. Kanskje kan forskudd på arv være et alternativ, og dersom dette er det, så anbefales det på det sterkeste fremfor å låne fra banken.

Øvrige ressurser for utenlandsstudenter: Studentorget.no (Økonomi & Finans)